Emmetropia, или што optometrists се однесуваат како совршен око, е окото што може да се види 20/20 на двата далечина и во близина, без помош од очила. Светлина што влегува оваа око ќе слета совршено на мрежницата овозможува на пациентите да се види јасно на далечина и во близина. Ова е окото дека сите ние сакал да имавме, но за жал не сите од нас се дека среќа. Секој окото од тука надвор ќе се спореди со emmetropic око, бидејќи тие се "совршено".

миопија, или попознат како кратковидост, е состојба во која не можеме да видиме дека и на растојание, но може да се види прилично добро во близина (се додека вие не мора супер висока рецепт). Ова може да биде за една од две причини. Кај некои луѓе, нашите очи се само премногу проклето долго. Тие никогаш не престана да расте и сега кога светлината влегува во окото, тоа не слета на ретината како што нормално би во emmetropic око, тоа земјиште во предниот дел на мрежницата. Од ретината е поназад, optometrists пропишува минус леќи кои ќе потекнуваат светлината малку повеќе да му се овозможи да слета на мрежницата. Од друга причина зошто некој би можел да биде миопија е затоа што тие само може да имаат премногу моќта на рефракција во нивните очи. Во суштина, светлина се уште ќе слета во предниот дел на мрежницата, иако нивните очи се со иста должина како "совршен" око. За да го исправите овој око лекарите се уште ќе ги користат минус леќи за да се откажете од дополнителна плус моќ на окото е создавање.

hyperopia, или далекувидост, е малку повеќе од една деликатна ситуација. Во зависност од висок вашиот рецепт е, може да биде во можност да се види јасно на двата далечина и во близина или не е добро во било далечина. Причината за ова е затоа што нашите очи имаат вграден систем за фокусирање тоа око лекарите го нарекуваат прилагодливиот систем. За да ги видите одблизу ние треба малку плус моќ. анатомски, имаме леќа која го контролира каде што светлината е фокусирана во нашето око. Објективот е клучен фактор во овој систем на фокусирање. За да ги видите одблизу, мускулите во прилог на нашиот објектив ќе се намали и промена на обликот на леќата. Ова ни дава малку плус моќ треба да се види одблизу. Сепак, ова е една од најголемите причини зошто hyperopic со мали рецепти не се вклопуваат добро на очила или дури и не знаат што им се потребни очила, додека подоцна во животот прилагодливиот систем ќе направи се за мала количина на плус моќ на hyperopic пациентот треба да дека тие може да се види јасно од блиску и далеку.

Пациентите кои имаат потреба од повеќе плус моќ од нашиот објектив може да ни даде да се соочи со различни прашање. Овие пациенти обично не може да се види и на далечина или одблизу поради каде што светлината влегува земји окото. Слично на миопија пациенти, постојат hyperopic пациенти може да имаат различни големини на окото. Во споредба со една emmetropic око, на hyperopic очи е премногу краток. Во суштина, овие очи престана да расте малку премногу рано. Кога светлината влегува во окото, тоа ќе слета зад мрежницата создавање дека заматеноста на далечина и во близина. За да го исправите овој, пациентите ќе бидат пропишани плус леќи за спојување на светлина да навлезе во окото и тоа им го доближи на земјиштето на мрежницата. Исто така, постојат пациенти кои имаат идеална должина на очите како emmetropic око, но тие само имаат преголема моќ во нивните очи. повторно, за да го поправите ова, optometrists ќе ги пропише плус леќи за да се откажете од дополнителна минус моќ во окото.